Bolzano till Venedig

Bolzano till Venedig
Från höga berg till gondolernas kanaler
Det ska sägas på en gång. Ta en extradag i Bolzano, denna vackra stad omgiven av alptoppar som är högre än Kebnekaise. Här kan man ta linbanan upp och fortsätta med ett litet tåg till höjder som ger en vidunderlig utsikt över Dolomiternas toppar. 

Härlig tur med linbanan

Kyrkspiran och Dolomiternas spiror tävlar i höjd


Varmt och härligt med en svindlande utsikt

Små mysiga byar ovanför Bolzano

Hotellets trädg

Skål för en härlig cykelvecka att se fram emotVårat hotell Hotel Luna Mondschein är riktigt mysigt i denna nord-Italienska tvåspråkiga pärla där det också talas Österrikiska. Bra introduktion av Euro Bikes representant vid utlämningen av cyklar och kartmaterial.Första dagens cykling är rena cykelautostradan med spikraka fina cykelbanor inramade av Dolomiternas utlöpare och milslånga fruktodlingar i dalarna. 70 km låter långt men det rullar på bra med mest svag utförslöpa. (se video)


Lätt att hitta med karta, cykelvägar och GPS

Aktiv, attraktiv och alternativ semesterI Trient (Trento på Italienska) väntar det tjusiga centralt belägna hotellet Grand hotel Trento (vi hade valt comfort) Lite vila, och god mat, sedan kvällspromenad till den gamla stadsdelen som är väl värd ett besök


Grand Hotel Trento

Gott gotte gott gott

Gamla stadsdelen i Trento med lite magisk kvällshimmel


Cykeldag två var det dags för båttur över Gardasjön, men först 50 km cykling till Riva vid sjöns norra spets. Arrangören bjuder på gratis pistageglass i staden Mori vilket ingår i biljetterna. 

Gott med pistageglass i värmen

Det finns bra matställen nere vid hamnen i Riva där man kan äta innan den fyra timmar långa båtresan som verkligen är en upplevelse. De branta bebodda bergen som stupar ner i sjön samt alla vindsurfare och segelbåtar i vattnet utanför Riva. 

Framme vid Gardsjön


Ett paradis för segel och vindsurfing

Klart för båtresa i fyra timmar över Gardasjön

Härliga vyer från båten

På båten finns bar och enklare rätter, fast maten verkar bättre i land. Slutmålet för dagen är staden Sirmione där hotellet Bonotto in Densenzano har resans vackraste utsikt över Gardasjön från frukostmatsalen. Det kan rekommenderas att ta en promenad ner till hamnen och äta på någon av stadens fiskrestauranger. Musslorna i tomatsås var utsökta.
Kvällspromenad i Sirmione

Hamnen Sirmione

Gott om goda skaldjur

Natten lägger sig över Gardasjön


Nu ska vi ta oss till operastaden Verona  som också är känd för balkongen där Romeo friade till Julia. Det här är första dagen som man får använda lårmusklerna i det lätt kuperade landskapet där vi cyklar genom små byar och vinodlingar och längst floden invid Poslätten.

Druvorna besprutas

Micke tar rast vila

Härlig dag för fiske

Undertecknad drar en aria utanför gamla operan

Romeo och Julias balkong och väggarna fullklottrade med kärleksbudskap 

En kyss och en selfi utanför Romeo och Julias balkong

Ett av Veronas mysiga torg

Gott och snyggt

Verona med mysiga gränder och dess gamla opera är väl värd ett besök. Här kanske man skulle haft en extra dag för att hinna med allt?

Överlag så tycker jag att detta fantastiska sätt att semestra, motionera och se ett land på nära håll skulle vinna på att lägga in fler extradagar mitt i rutten. Proveceturen hade det konceptet med två extradagar på strategiska ställen, där man antingen kunde cykla en sväng runt närområdet, eller utforska tätorten.

Sträckan Verona-Vicenza erbjuder två alternativ. Ta alternativet med tågstransport i början 15 km till Bonifacio, man har ändå 55 km kvar att cykla och denna dag har dessutom resans jobbigaste stigning över passet på Monti Berici.  Svettigt men väl värt besväret när man ser vyerna och får susa sista sträckan ner mot Vicenza.
Jobbigt med fyra kilometer stigning


Dimhöljda bergen
 Halva våran grupp cyklade hela vägen och jag, Robert och Stina tog tåget i början. För att inte missa vinområdet Soave med den gamla staden kan man cykla tillbaka ca fyra kilometer från Bonifacio. 

Vi kom till hotellet i bra tid efter en härlig cykeldag men fick vänta många timmar på våra tröttkörda reskamrater som irrat i utfarten ur Verona och kämpat 80 km i den 30 gradiga värmen. Här hade vi den sämsta hotellstandarden med små rum och rätt tråkigt läge bakom en fotbollsstadion. Vid ett hotell 200 meter bort åt vi däremot en jättegod skaldjursmiddag då vi fick in ett jättefat med alla havets läckerheter.
Skaldjurstallrik grande!Vidare mot Abano Terme har vi en rätt lugn cykeldag genom PO-landskapet och anländer till ännu ett riktigt fint hotell, Hotel Terme Roma, centralt beläget vid stadens stora torg och gågator. En svalkande aperol satt fint i hotellets mysiga trädgård. Middagen intogs på Aubergine som hade riktigt bra mat och en mysig trädgård att dinera i.

Micke på torget i Abano Terme
Häftig cykelbro med ett spann.


Hotel Terme Roma

Sista dagens cykling mot Venedig eller Mestre en förstad där hotellet är beläget. Ca 50 km cykling genom odllingsområden och det är först på slutet vi lämnar cykelstråk och trafiken ökar, men Italienarna är hänsynsfulla mot oss cyklister.
Spårvagnar går hela tiden ut till Venedig med hållplats alldeles ovanför hotellet, så det var inga problem att ta sig dit dag som kväll. Denna mytomspunna plats må vara en turistfälla med 100.000 besökare dagligen men det är en häftig plats att besöka. Vi hyrde en skinande blank båttaxi i stället för att ta de stora båtbussarna. Ett bra val som kostar lite mer men är väl investerade pengar.

Första kvällen i Venedig, men vi hade en extradag då...

..vi hyrde en båttaxi av blankaste sort

..och fick en härlig tur med trevlig Venetier till båtförare som hade haft en svensk flickvän och gillade vårt land
 Gondol är ju också ett måste även om gondoljärerna vet att ta betalt. Undvik däremot att handla något på ST Marcusplatsen där en vanlig öl kostar 200 kronor. Ta en extranatt även här om ni inte ”gjort” Venedig tidigare.
Ett måste i Venedig

Två pizzastinna herrar i gondol

 Eva tog bilden på: Robert, Micke, Birgitta, Gunnar och Stina


Detta blev sjunde resan med Cycling Sweden och den andra i Italien. En av de lättare resorna rent konditionsmässigt med många vackra städer och vyer där Bolzano, Gardasjön och Venedig var höjdpunkterna. Inte lika intressant cykellandskap som fjolårets resa i Piemonteområdet, där det gick upp och ner mest hela tiden och krävde sin tribut av benmuskler. Jag valde en elcykel för Piemonteturen vilket inte behövdes för denna resa.

En trevlig lättcyklar resa trots 35 mil i cykelsadeln mestadels nedför, men gärna någon extradag mitt i rutten så det finns tid att besöka alla sevärdheter. Trampa på!

Gunnar Westergren. 
Medresenärer: Eva Dahlberg, Birgitta och Mikael Eriksson, Stina Brolin/Bergman och Robert Bergman


2 kommentarer:

  1. Tack för ännu en reseberättelse. Tack vare dessa berättelser har min hustru och jag de två senaste åren cyklat i Gugges hjulspår. Vi har aldrig cyklat mer än till husbehov hemma tidigare men blev sugna på att göra något aktivt på semestern. Vi började i Österrike med 10-sjöarsturen och i år blev det Piemonte. Kanske blir det Bolzano Venedig nästa år men Toscana lockar nog lite mer. Anders & Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Vi funderade också på Toscana, men arrangören pratade om att det var deras jobbigaste tur så vi tog ett mellanår med backklättring i år efter Piemonte. Det blir nog Toscana vad det lider, då med elcykel. Bolzano Venedig är mest utför hela tiden utom två dagar. 2018 kan det nog bli södra England för vår del.

      Radera