Moseldalen Tyskland

       Moseldalen mellan vinrankor och flod

Efter att ha sovit några timmar i en bil på Skavsta flygplats medan åskan mullrade och lyste upp natthimlen, lyfte vi med 06-planet mot Frankfurt Haan.  Denna flygplats låg bra till för att ta sig till och från start och mål under Moselturen. 
Billigt med Taxi
Vi var fyra personer vilket gjorde att en taxi blev lika billigt som att åka buss till startorten Trier, en gång i tiden Romarrikets högsäte i mellaneuropa.

  Porta Nigra, den svarta porten, står fortfarande kvar som ett ståtligt minnesmärka från Romerska stormaktstiden. Nu mera rider inga romerska krigare genom öppningen utan i stället passerar ölbilarna som ser till att törstande turister får en kall! 
(Klicka på bilderna för att få ett större format)

Vårat hotell låg precis intill en stor fin park med vackra blommor och planteringar. Hotellet egentillverkade öl i bruna litersflaskor med gammeldags brytkork kan rekommenderas.Efter ordentligt laddning från det dignande frukostbordet äntrar vi våra 21-växlade cyklar som är utrustade med cykelväskor, cykeldator och kartmaterial. Resväskan har placerats i hotellet lobby och kommer att stå i receptionen på nästa hotell när vi kommer dit. Cykelpackningen består endast av lite extrakläder, pengar och vattenflaskor. Regnjackan kom aldrig till användning under Moselturen, men i Österrike fick den bekänna färg!

Med vinrankorna på ena sidan
och floden lugnt flytande på den andra går cykelturen genom det vackra landskapet. De långa pråmbåtarna med sin last är sevärda där de navigerar runt de ibland branta flodsvängarna och lyfts vidare i Mosels slussarPå pråmarna kan man se att hela familjen åker med på båten under sommarmånaderna.  En lekhage med höga staket, familjens bil, stora blomkrukor och grillplats är ingen ovanlig syn på pråmarna akterdäck.

Vy från vinodlingarna vid ZellStanna på någon av de mysiga restaurangerna eller fiken för att ladda kroppens batterier med lite mat och njuta av ett kallt glas vitt från just den dalens druva.
Vy från slottet i Cochem

Cochems Törnrosaslott i bakgrunden
Det finns många guldkorn 
att hitta i de små pittoreska byarna längst Mosel.  Zell, där floden slingrar sig som en orm i landskapet är en av dom. 


 Cochem med sitt vackra sagoslott är definitivt värt ett längre stopp med guidad rundvandring i slottsborgen.Gillar du att prova viner är Bernkastel/Kues ett bra stopp. Här har dalens alla odlare en gemensam vinkällare där du med ett glas i handen kan gå runt och provsmaka ett hundratal olika viner, som det står i reklamen, ”i din egen takt”. Det gäller att kunna cykla den återstående sträckan till hotellet efter ett sådant besök.Det serveras alltid områdets viner
i de byar som man cyklar genom.
Mest vita fast även en del röda.


Mysiga små byar 
finns det gott om!  Micke och Birgitta njuter av utsikten!

Slott och vinrankor
fyller Moseldalens varenda
kvadratmeter. Det är som att cykla genom en 25 mil lång vinodlingSkönt med lite skugga i solskyddet vid floden!
Det gäller att ha välfyllda vattenflaskor att ersätta den bortsvettade kroppsvätskan med.

Koblenz är slutmålet och där hade vi tagit en extranatt för att hinna utforska staden och som vi trodde vila upp oss innan hemresan.

”I morgon måste ni ju cykla upp efter Rhen, då är det ju cykelns dag” utbrister kvinna i receptionen på hotellet. 
Söndagen bjöd på strålande väder (som vi haft hela cykelveckan) och tillsammans med 200.000 andra på cykel begav vi oss längst de avstängda vägarna uppför floden Rhen. Blåsorkestrar, tyska korvar
i alla storlekar och smaker, ölserveringar och allehanda festligheter kantade färdvägen på det fem mil långa cykelspåret. Det blev ingen vilodag, 
men en mycket rolig upplevelse. Glöm inte att besöka Deutschen Eck där Rhen och Mosel flyter samman.  Det blir en fin avslutning på resan.

Fullt på cykelfärjan över Rhen
 

Visst har vi gjort rätt för en liten godbit nu?
Moseldalen är den perfekta startturen för er som vill prova på semesterkonceptet cykla, bo bra, dricka gott öl och vin och få sina resväskor transporterade mellan hotellen. Maten är enligt min mening bättre i Frankrike, även om jag gillar surkål och feta korvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar