Provence Frankrike


     En livsnjutares gourmetresa i ProvenceLängtar man efter god mat och lyxiga hotell samt att cykla genom ett bedårande landskap är denna tur som går genom Luberon i Provence att rekommendera.
Lite backigare och mer trafikerade vägar än både Mosel och Österrike, men inte avskräckande jobbig. I resan ingår dessutom dubbla nätter på två av hotellen som håller en otrolig hög klass, med pooler, stora grönområden och en fantastik mat. (klicka på bilderna för ett större format)
 
Snyggt ska det va! Nästan så man inte vill förstöra genom att äta!

Middag ingår fem av kvällarna 
och det är tur att man bränt lite kalorier under dagen med tanke på de flerrättersmenyer man stoppar i sig under kvällen. På de hotell där vi stannade två nätter kunde man dag två antingen cykla någon av researrangörens föreslagna turer eller också bara glida ner till närmaste lilla by, ta en lunch med ett glas vin och sedan åka hem och sola vid poolkanten på hotellet.Men vi börjar väl från början! 
Flyg till Nice, sedan tog vi en hyrbil och körde cirka 20 mil till Avignon.
Skulle jag göra om resan 
blev det nog tåg i stället för bil. Frankrike har jättefina snabbtåg där man åker bekvämt och det visade sig att tågstationen låg bara några hundra meter från vårat hotell i Avignon.


Staden Avignon har en  ringmur med 39 torn och är mest känd som en gammal Påvestad.  
Mina cykelkompisar poserar vid Påve-palatset
Franske kungen tvingade påven att bosätta sig i
Avignon och staden var påveresidens mellan 1309-1377.  En mysig stad som man gärna kan ta en extradag för att utforska.
Första dagens cykling gick genom stora jordbruksområden med många fruktodlingar och även efter cykelvägarna fanns vilda fruktträd med söta plommon som man kunde avsmaka.

Tur att cyklingen var rätt lätt denna dag då termometern visade på +36 grader och vattenflaskorna tömdes på löpande band.
Denna cykelresa kräver en del orientering med hjälp av den tjocka pärm fylld av Keynotes på cykelvägen. En dagsetapp kunde innehålla mellan 40-50 färdbeskrivningar av typ: ” efter 1.4 km kilometer ta avtagsvägen till vänster vid den gula postlådan med en bondgård på höger sida”  Nollade man bara trippmätaren vi varje ny notering gick det lätt att komma rätt.

Efter drygt sex mil
i denna tryckande värme var det skönt att komma fram till hotellet.

Samhället Isle sur la Sorgue
 låg vid en vacker flod där flugfiskare vadade och la ut sina flugor med långa kast.


Hotellet hade två pooler
att svalka sig i  och en härlig uteservering där vi firade vårat födelsedagsbarn Birgitta med en iskall Champagne.

Dag tre passerar vi genom hjärtat av författaren Peter Mayle´s  Provence från boken ” Ett år i Provence”. 
Borgen vid Lacoste
Bostad inne i borgen Lacoste


Vi cyklar genom ett häftigt berglandskap med byar som Ménerbes, Lacoste, Lourmarin och kommer fram till hotellet som ligger utanför byn Apt.


 Innegården på borgen i Lacoste skulle i sig själv  kunna räcka för en liten fotosafari. Bildmässiga  miljöer var än man tittade


Pärlan Roussillon med sina ockraklippor

Det är bara en kilometer
från hotellet  till byn Roussillon som blev vår absoluta favorit under resa.
Ockrafärgade hus i byn

Placerad på klippor i rött och gult, färgade av jordarten ockra är denna lilla by en riktig pärla. Även husen är färgade av ockran och här finns torg gränder och små restauranger där man skulle kunna sätta sig ner och önska att tiden stod stilla!

En doft av Provence

Här kan man sitta med ett glas vin och önska att tiden stod stilla.
Grönskande cykelgarage!


Efter två dagar
på detta fantastiska ställe var det dags för resans jobbigaste cykeldag.
43 kilometer och 500 höjdmeters stigning kändes i  benen men visst fick vi belöning för klättringen med en bedårande utsikt över landskapet färjat av lavendel, valmo och körsbärsblommor
Någon vecka senare är dessa lavendelfält helt blåa. Vi passerade den 21/6


Tung klättring i backarna gav valuta i form av underbar vy!

När vi passerat bergskammen och det började gå utför ner till nästa dal hittade vi en riktig pärla till restaurang i en liten by med bara några hus.

Hippie eller gourmet
Från vägen såg det mer ut som ett hippieläger med uppspända segeldukar, men efter en närmare titt visade det sig att här låg en riktig gourmetrestaurang.God mat och vin gjorde vissa i resesällskapet väldigt trötta, så det passade bra med en lite ”powersleep” innan hjälmen åkte på och vi susade längst sju kilometer  slingrande vägar ner till dalen.


Vi passerar den lilla gulliga byn Lourmarin 
och ett landskap som påminner om Italiens Toscana innan vi når hotellet utanför byn Vaugines och ett av de mysigaste och lyxigaste hotell jag har bott på.
Här tog vi verkligen en vilodag!
 Kort cykeltur ner till byn med lite lunch en rundvandring och ett glas vin. Sedan blev det poolhäng på hotellet innan femrättersmiddagen.

Lavendelkvisten fanns alltid med på något vis, även i efterrätten.


Badrummet på vårt fina hotell

Månen tittade in genom vår franska balkong 

Här bor man bra och äter gott

Utsikt från den franska balkongen

Utsikt över Provence från hotellrummet

I de speciella tågvagnarna kunde man hänga sin cykel i taket


Sista cykeldagen
bjöd på lätt cykling genom jordbruksområden med melonodlingar och slutar vid järnvägsstationen i Cavaillon där vi lastade cyklarna på tåget som tog oss tillbaka till Avignon.
Det var riktigt varmt
även denna dag och Cavaillons Pizzeria visade sig vara en höjdare!  Kalla stora öl och jättegod pizza gjorde att ”paltswimmen” som vi säger i Piteå , infann sig när vi satt oss på tåget till Avignon. Vissa av oss orkade även klämma denna glassrätt efter Pizzan!


LCHF för cyklisterVackra Avignon

En typisk Fransk gränd i Avignon med vespan parkerad utanför ingången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar